Angina pektoris: Vrste i opasnosti

Angina pektoris: Vrste i opasnosti

Angina pektoris je bolest koronarnih arterija koja nastaje kao posledica ateroskleroze koja otežava normalan dotok krvi u srce. Prilikom stresa ili fizičkog napora koji zahteva povećani dotok krvi, često se javljaju bolovi u grudima koji nastaju kada mišić srca privremeno ostane bez kiseonika. Angina pektoris je veoma opasna bolest jer upravo ona najčešće dovodi do slabljenja srčanog mišića, srčanog udara i iznenadne smrti uzrokovane jakim aritmijama.

Stabilna i nestabilna angina pektoris

Stabilna angina najčešći je oblik angine pektoris. Obično se javlja kod većih fizičkih napora, poput hodanja uzbrdicom ili po stepenicama. Anginozni bolovi kod ove vrste angine pektoris obično traju do 5 minuta i prolaze sa prestankom napora ili uzimanjem lekova. Za razliku od stabilne angine, nestabilna angina nastaje zbog visokog stepena suženja krvnih sudova koji snabdevaju srce kiseonikom. Kod ove vrste angine pektoris anginozni bolovi se pojavljuju kod minimalnih napora i u mirovanju, jačeg su inteziteta i ne nestaju sa odmorom ili uzimanjem lekova. Anginozni bolovi mogu da traju i do 10 minuta, a ako traju duže od 15 minuta moguće je da se radi o srčanom udaru ili infarktu miokarda. Nestabilna angina je opasna, nepredvidljiva i zahteva hitan odlazak u bolnicu.

Što utiče na razvoj angine pektoris?

Faktori rizika koji utiču na razvoj angine pektoris su:

  • visok krvni pritisak veći od 140/90 mmHg oštećuje krvne sudove i pogoduje ubrzanom rastu plaka
  • dijabetes ubrzava proces razvoja ateroskleroze
  • stres ima važnu ulogu u procesu razvoja ateroskleroze
  • povišeni LDL holesterol i trigliceridi predstavljaju povećani rizik

Dobro je znati faktore koji utiču na bolest kako bismo mogli da promenimo ono što radimo danas za bolje zdravlje u budućnosti.

Gde i kako boli?

Bol u grudima kod angine pektoris

Bol nastaje ispod grudne kosti a najčešće se širi na levo rame i ruku, u donju vilicu, vrat ili leđa, a ređe u desnu ruku i gornji deo stomaka. Najčešće se opisuje kao stezanje, pritiskanje, peckanje, gušenje, bol.

Iako je prva asocijacija na simptome angine hvatanje za grudi praćeno bolnim izrazom lica, to zapravo nije uvek tako, posebno kada govorimo o ženama. Kod njih je bol u grudima čest simptom, ali ne i najčešći. Umesto toga je prisutna pojava suptilnijih simptoma. Zašto je to tako, pročitajte više na linku.

Još jedna grupa na koju se moramo osvrnuti su oboleli od šećerne bolesti. Kod njih bol može biti slabijeg intenziteta ili da izostane. Razlog toga su oštećeni nervi koji nisu u stanju da prenesu osećaj bola a umesto toga može da se javi osećaj slabosti, mučnine i nedostatka vazduha.

Lečenje angine pektoris

Jedan od najčešćih lekova koji se koristi je lek koji širi krvne sudove i na takav način u jako kratkom vremenu zaustavlja napad angine pektoris. Navedeni lek se uzima stavljanjem tablete ispod jezika, a može da se koristi i u spreju. U zavisnosti od dijagnoze, vaš lekar može da vam prepiše dodatne lekove ili u cilju sprečavanja komplikacija, da vas uputi na operativno lečenje u šta spada ugradnja stenta ili bajpasa.

Važno je istaći da operativni zahvati uklanjaju simptome, ali ne i samu bolest pošto se ateroskleroza ne razvija ravnomerno a suženje krvnih sudova se  može kasnije pojaviti na nekom drugom mestu i iznova izazvati probleme. Prema tome, bitno je delovati na faktore rizika i na sam uzrok kako se sličan scenario ne bi ponovio u budućnosti. Aterosklerozu prate brojne nejasnoće, a više o njima možete da pročitate u članku ovde

Prevencija

Da bismo doprineli boljem zdravlju važna je kvalitetna prevencija. Za početak je potrebno promeniti ishranu kako bi ona bila zdrava i uravnotežena. Laka fizička aktivnost treba da postane deo dnevne rutine. Iako ćete brzo saznati svoj prag bola, nemojte da se prepustite fizičkoj neaktivnosti već ostanite aktivni u skladu sa  svojim mogućnostima. Prestanite da pušite, koliko god je to ponekad teško i pokušajte da regulišete količinu stresa kojoj se svakodnevno izlažete. Uz promenu navika u ishrani i životnom stilu, važno je delovati i na aterosklerozu, kako bi poboljšali postojeće stanje i osigurali svoje zdravlje.

Strauss kapi

Strauss kapi za normalan rad srca

Strauss kapi vam mogu pomoći u tome jer deluju na uzrok problema, a ne samo na simptome budući da čiste krvne sudove od aterosklerotskog plaka i osiguravaju njihovu prohodnost i elastičnost. Reč je o klinički dokazanom, prirodnom proizvodu koji od 1980. godine pomaže ljudima kako bi osigurali zdravlje svom kardiovaskularnom sistemu. Strauss kapi podstiču normalnu cirkulaciju, snižavaju krvni pritisak i utiču na nivo masnoća u krvi. Sve ovo doprinosi normalnom radu srca i zdravlju kardiovaskularnog sistema.

Više informacija o Strauss kapima pronađite na WEB STRANICI, a ako vas zanima gde možete u Srbiji da ih kupite, popis apoteka možete da pronađete OVDE.

Pročitajte više:

Možda će vas zanimati i ovo: